NPL – rutevalg & kart

Går vi sørover eller nordover? Vi endte opp med å velge Lindesnes som startpunkt. Det er flere grunner til det – men til syvende og sist er det stort sett antakelser og betraktninger basert mer på magefølelse enn statistikk og viten. Startdatoen har mye å si for slike vurderinger. Flott å «fyre løs» på selveste 17. mai! Men – når en planlegger NPL, vet en lite om «føret» denne våren. Blir det tidlig vår – eller ligger snøen lenge? Det er nødvendig å ha tenkt på alternative ruter ut fra snøforhold og smelting. For eksempel tror vi det er bedre å starte i sør med tanke på mygg….. Vi har også tatt hensyn til hvor vi ønsker å befinne oss i landet til ulike tider – hytter underveis (åpne / stengt). Ikke minst bor vi langt nord – Ellen i Tromsø og jeg på Svalbard – og det blir da mer naturlig å gå mot nord. Vi bør rekke fram til Nordkapp cirka 5 måneder etter vi startet – i slutten av oktober er eventyret over. Det gjenstår forresten å se om det blir et eventyr…..

Ruta i grove trekk fra
Lindesnes i sør til Nordkapp i Nord.

Ruta i grove trekk

Planen er å gå via Lyngdal opp gjennom dalene til Ljosland og Setedalsheiene opp til Haukeli. Vi håper å kunne krysse tvers gjennom Hardangervidda, men har også sett på ei rute som ligger lenger øst på vidda. På nordsiden av Hardangervidda er primærruta videre øst for Hardangerjøkulen, gjennom Hallingskarvet og Skarvheimen, oppover Tyin. Vi er imidlertid åpen for en østligere trasé hvis forholdene tilsier det. Jotunheimen kommer vi ikke utenom – der har jeg aldri vært før. Så beveger vi oss via Vågå – Otta-området over mot Rondane. Siste fjellmassivet før vi når Røros er Alvdal-Vestfjell, eventuelt via Femunden. Ved ankomst Røros er omtrent 1000 kilometer unnagjort!

Fra Røros og videre nordover tar vi utgangspunkt i E1-ruta. Denne ruta går fra Nordkapp til Sicilia, men den norske delen stopper i Femundsmarka og utgjør omtrent 2100 kilometer. Vil du lese mer om denne ruta, sjekk her. E1-ruta dreier innom både Sverige og Finland – det lever vi godt med. Vi er innstilt på å lytte til folk vi møter underveis. Vær og føre skifter fort – så følg oss gjerne og se hva vi ender opp med av rutevalg!

Kanskje diktet under også påvirket oss i valg av retning:

Nord

Se oftere mot nord.
Gå mot vinden, du får
rødere kinn.
Finn den ulendte stien.
Hold den.
Den er kortest.
Nord er best.
Vinterens flammehimmel,
sommernattens solmirakel.
Gå mot vinden.
Klyv berg.
Se mot nord.
Oftere.
Det er langt dette landet.
Det meste er nord.

Rolf Jacobsen

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere liker dette: