Padjelanta og Laponia

Etter Sulitjelma var jeg innom Sorjushytta før jeg vadet meg over en bred elv og inn i Svenske myrer.

I Padjelanta som er Sveriges største nasjonalpark trodde jeg det var ganske flatt, men ruta jeg har vandret går over diverse fjell. De er heldigvis ikke så høye. Jeg burde kanskje sjekket hva navnet betyr også: det høyt beliggende landet.

Igjen og igjen tenker jeg hvor unikt hvert område er – det er ikke bare fjell – de er jo helt særegne alle sammen! I Padjelanta passerte jeg flere samiske sommerbyer. I Sverige er det ca 40 slike og i Padjelanta drifter samene også turisthyttene. De består hovedsakelig av små og enkle hytter.

Samisk sommerbosetning.
Tradisjonell samisk hytte, kirke bakerst.

I øst ligger Sarek.

Sareks mer dramatiske og mørke fjell i bakgrunnen.

Ritsem i det fjerne:

Nå går ferden videre noen dager i Sverige, på Kongsleden. Foreløpig er temperaturen god og sola er stadig der oppe. Det har vært noen regnskurer de siste dagene også. I går kveld hamret det godt på teltet, men det varer heldigvis sjelden så lenge.

Dårlig med dekning, og verre skal det visst bli. Aller verst er det at jeg har lastet ned så stor mengde med kartfliser på telefonen – så den sendte alt opp i skya. Men, skya lever der oppe uten meg når jeg ikke har dekning. Joda – kjekt med papirkart!

Det blir et innlegg til i dag, jeg feirer nemlig litt…

5 kommentarer om “Padjelanta og Laponia

Legg til din

 1. Følger deg stadig på veien og syns du er råtøff!!! Har vel aldri hatt en drøm om samme type reise, men du har iallfall fått liv i tanken og ideen om at det virkelig er mulig å nå mål man setter seg! Må jo være helt fantastisk å bare få være så fri, samtidig som du stadig er nærmere å nå et veldig konkret og «målbart» mål. Flink er du!
  Har du bodd i noen av turisthyttene på svensk side, eller er det teltliv på deg?
  De samiske hyttene var jo skikkelig tøffe!!
  God tur videre 🙂

  Liker

 2. Fantastiske bilder nok en gang, og for noen kule navn! Dekning, eller mangel på dekning, er kjipe saker – gleder meg til neste innlegg! Stor klem fra Bergen

  Liker

 3. Som alltid, flotte bilder og god tekst 😊 Tusen takk for å gi oss som leser noe å strekke oss etter. Skulle gjerne vært på noen av de plassene du forteller om😊 God tur videre. 🐶

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere liker dette: