Stenen i Grönan dal

Det startet med regn og tåke og lite ante jeg at dette skulle bli en dag spekket med kulturminner og interessant geologi!

Men aller først fikk jeg grytidlig morgenbesøk av familien Iversen som fikk en kaffekopp på rommet. Godt jeg ikke visste at de hadde kjørt nesten hele natta og parkert rett utenfor rommet mitt. En skikkelig koselig start på dagen var det for meg! Tusen takk for alle som støtter på den ene eller andre måten. Det varmer.

Dårlig sikt og regn på toppen

Heldigvis klarnet det opp inne i mellom og jeg «våknet» skikkelig opp da jeg passerte stenen i Grönan dal. Den ligger et par hundre meter før grensen til Norge. Jeg måtte finne ut litt mer om denne steinen og det viser seg at jeg her befant meg i den midterste leden (av tre) fra øst inn mot Nidaros – sannsynligvis fra 1100-1200-tallet.

I tillegg til stenen er det inne på norsk side av grensen – ved Skurdalsporten – felt med innrissede kors. Jeg leser at kors var pilegrimenes mektigste symbol. Ved å etterlate seg et merke i form av et innrisset kors eller en korsfigur kunne man på en enkel måte kommunisere for omverdenen at man var på pilegrimsreise.

Å merke landskapet med kors kan oppfattes som en ritualisering eller kristning av stedet, der man sikret seg mot «ukristne» makter, spesielt i utmarka. Du kan lese mer om dette her: https://www.tfb.no/db/trondheimturistforening/Aarbok_2002/Aarbok_2002_s14.pdf

Noen kilometer senere dukket ca 250 år gamle grenserøyser opp.

Etter freden i Brömsebro i 1645 var de to gamle øst-trønderske fylkene svenske for godt, men noen nøyaktig grense ble ikke fastlagt før ved midten av 1700-tallet.

Jeg er kanskje lett å begeistre, og synes dette var skikkelig interessant å komme over.

Så var det selve naturen – berg og fjell hadde i dag særlig «myke» og runde former og var fulle av striper. Jeg tenker isbre og skurestriper, men er dette korrekt mon tro?Det var uansett skjønt å komme fram etter 8 timers vandring og 24 nye kilometer. Med klissvåte føtter var det bare å fyre opp Angeltjønnhytta og få sko og sokker på tørk.

Rød strek – gul ligger oppe på store deler av ruta.

I morgen er planen å gå mot Ferslia. Det er visst bedre værutsikter også!

6 kommentarer om “Stenen i Grönan dal

Legg til din

 1. Hei Anne- Line 🙂
  Håper du har det bra og trives på tur. Ser veldig flott ut mye av det du opplever. 🙂
  Jeg blir litt nysgjerrig på hva du tenker på underveis 🙂
  Og hvordan klarer du å holde motivasjonen oppe?
  Spesielt når det regner.
  Fortsatt god tur 🙂
  Ann Britt Nygard

  Liker

 2. Skikkelig Bergensvær du vandrer i for tiden, men ser at det skal komme hjem til oss om et par dager, så da blir det nok bedre hos deg😉 Baltzer og jeg synes det høres spennende ut med pilgrimsleder, grenser som flyttes og hvordan landskapet er blitt skapt. Vi gleder oss til å lese ny oppdatering og håper du har tørre klær og sko i morgen! Klem fra Estelle, Holly, Baltzer og meg!

  Liker

 3. Moro med litt historie og geologi. Legg merke til retningen på skuringsstripene, da de viser hvilken retning isbreen hadde. Går de mot syd eller kanskje vestover?

  Liker

 4. Kjempekos å treffe deg😊 God tur videre. Fortsett å skrive om historiske steiner etc. Man blir nysgjerrig på historie. 👍 Vi har vært i Olavsgruva i dag. Veldig bra guiding. Mye historie der og. Kos deg på tur. Perny

  Liker

 5. Hei, stripene du refererer til på bildet er ikke skuringsstriper, men skifrighet eller foliasjon som det kalles på fagspråket. På bildet er foliasjonen/skifrigheten ganske flatliggende og om du gikk rundt berget ville du kunne se den i tre dimensjoner. Hilsen Synnøve

  Liker

 6. Håper du var forsiktig med grensesteinene. I en fortsatt gjeldende gammel grensetraktat mellom Norge og Sverige står det at den som forandrer eller river ned en grenserøys skal «til skræk og afskye for andre lige ildesindede på gjerningsstedet ophenges».
  God tur videre

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere liker dette: